Veel hadden wij al gehoord en gelezen over de perikelen betreffende het Kerkpad en de tegengestelde belangen van wandelaars en boer. Blijkbaar waren er ook al partijen vóór en tegen de boer in een naburige straat. En je denkt; zó erg kan het toch allemaal niet zijn…!

Dus toen mijn vriend en ik op een rustige zondag-morgen, 19 januari, tijdens een wandeling toevallig op de Kapperallee belandden leek het ons een goed idee het bewuste pad eens in te slaan.  Uiteraard waren de diverse ‘verbodsborden’ niet te missen maar aangezien we in de krant hadden gelezen dat het pad open bleef voor wandelaars meenden we weinig te vrezen te hebben, bovendien was het zondagochtend! 

We zagen uit de verte al dat er gewerkt werd bij de boerderij door twee mannen in overall, bijna een vredig tafereel.  Echter, eenmaal dichterbij gekomen kwam één van de twee in volle vaart op ons af en begon te schreeuwen of wij niet konden lezen.  Ik zei dat we de borden weliswaar gezien en gelezen hadden, maar dat we, aangezien we konden lezen, ook via de krant vernomen hadden dat het pad gewoon open bleef.

Er volgde een woeste scheldpartij, we moesten ons schamen dat we hier durfden lopen.  Gelukkig was er nog geen sprake van een coronavirus; de man stond pal in ons gezicht te schreeuwen. Toen er even een stilte viel stelde ik de vraag of we door konden lopen, er volgde bijna onverstaanbaar ‘ja’, aangezien hij natuurlijk geen nee kon zeggen.  Gelukkig hebben wij ons postuur mee en zijn niet bang uitgevallen maar in wezen voelde de situatie als zeer bedreigend, de man kwam uitermate agressief en onbeheerst over. 

Het zou waarschijnlijk anders zijn gelopen als wij twee timide oude vrouwtjes waren geweest. Het lijkt mij niet ondenkbaar dat de man dan echt tot agressie was overgegaan, ik sluit ook niet uit dat de man door de hele situatie gewoon volkomen overspannen is geraakt.  Daarom vind ik het ook niet handig dat de gemeente Zutphen de zaak zoals die nu ligt maar gewoon op z’n beloop lijkt te laten tot er, aan wat voor kant dan ook, echt slachtoffers vallen. Als ik dan lees dat juist nu oma’s met hun kleinkinderen willen gaan wandelen langs dit pad.., dan denk ik, zachtjes uitgedrukt; zeer onverstandig!