De incidenten doen zich al ruim vier jaar voor, sinds voorjaar 2017, het moment dat de boer zich aan het Kerkpad heeft gevestigd. Omdat we nogal schrokken van het relatief grote aantal ervaringen van bewoners uit twee straten – zou het zo erg zijn ? – hebben we in een iets grotere omtrek van het Kerkpad flyers verspreid. Dat leverde nieuwe meldingen op.

Topje van de ijsberg

Daarnaast komen er spontaan meldingen binnen: mensen worden bedreigd, geintimideerd, er wordt met de trekker op ze ingereden en verder blokkeert de boer de weg.

blokkade KerkpadInmiddels is duidelijk dat de meldingen die op de website staan slechts het topje van de ijsberg zijn.

Des te vreemder is het dat burgemeester Annemieke Vermeulen en de politie niet ingrijpen. De boer krijgt alle ruimte door te gaan.

We hebben verschillende keren geprobeerd met de boer in gesprek te komen. Voor de laatste keer begin april 2020. Maar hij wil niet in gesprek; hij probeert met bedreigingen en intimidaties het Kerkpad afgesloten te krijgen. Hij roept tegen iedereen dat hij met niemand iets te maken heeft, zelfs niet met de gemeente.

In augustus 2019 hebben we hebben hem een brief gestuurd, met het verzoek om in gesprek te gaan, met een afschrift aan de politie en de gemeente.

Toen kregen we bijna per omkerende post van de gemeente te horen dat de boer een verzoek heeft ingediend om de weg aan de openbaarheid te onttrekken. Toen bleek dat de boer en de gemeente hierover al lang met elkaar in gesprek waren, zonder dat iemand hiervan op de hoogte was.

De meldingen op de website staan op volgorde van binnenkomst bij het meldpunt en zijn anoniem opgenomen. De namen van de melders zijn bij ons bekend. Veel melders zijn bang voor de boer. Hij heeft al eens wandelaars achtervolgd. De meeste melders durven ook niet meer over het Kerkpad te wandelen of te fietsen.

Behalve meldingen over het Kerkpad zijn er ook bedreigingen gemeld op omliggende wegen in het buitengebied.

Omroep Gelderland heeft in het programma In het vizier van De Jager twee uitzendingen aan het Kerkpad in Zutphen gewijd. De eerste in januari van 2021, de tweede in september 2021. Deze laatste kun je hieronder volgen:

Omroep Gelderland heeft in het programma In het vizier van De Jager twee uitzendingen aan het Kerkpad in Zutphen gewijd. De eerste in januari van 2021, de tweede in september 2021. Deze laatste kun je hieronder volgen: